skip to Main Content

iONLED:

  • Ontzorgd
  • Staat voor service
  • Biedt 5 jaar garantie
  • Investeert voor u
  • Is milieubewust
TL Armatuur Naar LED Ombouwen

TL Armatuur naar LED ombouwen

In veel gevallen kiezen bedrijven ervoor om bestaande tl armaturen om te bouwen zodat deze geschikt zijn voor LED tubes. Het hergebruiken van bestaande armaturen is in het kader van een stukje duurzaamheid geniet in veel gevallen de voorkeur. Ombouwen is gelukkig vrij eenvoudig, maar er gelden wel wat regels en wetten waar je bij stil dient te staan.

Wanneer je een TL armatuur omgebouwd, komt de CE-markering en hiermee de fabrieksgarantie te vervallen. Het (nieuwe) armatuur zal namelijk worden gezien als een nieuw product en de installateur die het armatuur heeft omgebouwd wordt gezien als fabrikant van het nieuwe armatuur. Als het armatuur conform de veiligheidsrichtlijnen is omgebouwd, kan de installateur het armatuur voorzien van een nieuwe CE-markering.

Gelukkig is het ombouwen van een TL armatuur geen ingewikkelde ingreep. Het heeft dan ook geen van invloed op de kwaliteit en de veiligheid van het armatuur. Echter, om het vervallen van de CE-markering te voorkomen kiezen veel led verlichting aanbieders of installateurs ervoor om het voorschakelapparaat (de VSA) niet te verwijderen. Maar in het kader van duurzaamheid is dit weer niet wenselijk. Het voorschakel apparaat blijft wel energie verbruiken, tussen 6 tot 11 watt per armatuur.

iONLED bouwt de bestaande TL armaturen volgens de richtlijnen om en wordt als fabrikant van de armaturen beschouw. Hierdoor heb je de zekerheid het maximale uit de overstap naar LED verlichting.

Tegenwoordig zijn er alternatieven voor het ombouwen van TL armaturen die qua prijs wellicht gunstiger zijn dan het ombouwen van een armatuur. Indien er een armatuur met 2 tl’s van 120 cm omgebouwd moet worden, dan kosten 2 nieuwe LED tubes en het arbeidsloon meer dan deze te vervangen voor een paneel van 120 cm. Buiten dat het mooier is, gaat de vervanging veel sneller en vervalt de CE-keurmerk ook niet.

Daarnaast adviseren wij nooit een retrofit oplossing, indien de armaturen ouder dan 15 jaar zijn. Onder normale omstandigheden moeten armaturen na 30 jaar vervangen worden. Nu is de levensduur van LED verlichting gelijk of hoger dan 50.000 branduren. In een kantoor met 50 branduren per week betekent dit dat de LED tube zeker 20 jaar meegaat en dus over de levensduur van een armatuur heengaat. In de praktijk merken wij dat de voetjes na 15 jaar in zeer slechte staat zijn. Deze zijn in de tijd broos en craquelé geworden.