skip to Main Content

iONLED:

  • Ontzorgd
  • Staat voor service
  • Biedt 5 jaar garantie
  • Investeert voor u
  • Is milieubewust
Terugroepactie Cree LED Tubes, Tubes Smelten Door Oververhitting!

Terugroepactie Cree LED Tubes, tubes smelten door oververhitting!

Cree, een van de grootste LED producenten ter wereld, haalt 112.500 LED buizen terug in verband met gevaar voor oververhitting. Cree is een Amerikaans bedrijf van dezelfde grootte als de Nederlandse Philips Lighting en is een grote speler op de Amerikaanse markt.

De lampen die worden teruggehaald zijn de zogenoemde Glas Tubes met elektronische ballast uitschakeling. Deze “glass” LED tubes zijn niet voorzien van de meer traditionele aluminium koeling aan de achterkant van de reguliere LED Tubes, maar zijn volledig van plexiglas. Deze “glass” LED tubes zijn het laatste jaar ook zeer populair in Nederland vanwege de lagere prijs. Door het gebruik van enkel Plexiglas is de productie prijs van deze LED buis vele malen goedkoper.

Op de plek waar de “driver” zich bevindt in de LED Tube loopt de temperatuur hoger op. Door gebruik te maken van een aluminium koelribben aan de achterzijde van de tube is er voldoende koeling te genereren om de LED tube niet te warm te laten worden en wordt de buis niet warmer dan een 55-60 graden. Bij deze zogenoemde “glass” tubes zijn deze koelribben niet aanwezig en moet het de koeling halen uit het plexiglas van de tube en dat is onvoldoende, zo blijkt nu ook uit de terugroepactie van Cree. Naast de minder branduren heeft de “Glass” tube dus nog een significant en niet te onderschatten nadeel.

De totale terugroepactie van Cree kan oplopen  tot 700.000 stuks, aldus Cree.

Het lijkt dus nu wachten op het eerste geval in Nederland. Vooralsnog zijn er geen gevallen bekend, maar het wordt ook niet uitgesloten dat dit probleem zich zal voordoen bij andere LED producenten en importeurs. Zo zijn de LED tubes van Philips op exact dezelfde wijze geproduceerd en maken gebruik van dezelfde balast override.

Een probleem als bij Cree heeft zich bij Philips Lighting nog niet voorgedaan, aldus Philips Lighting.

Cree LED tube

 

iONLED komt met enig regelmaat dergelijke “glass” tubes tegen. Deze Tubes zijn ook significant goedkoper dan de normale LED tubes en moeten vaak uitleggen waar de prijsverschillen in zitten. Wij waarschuwen onze relaties dan ook om niet dergelijke buizen te gebruiken, omdat deze de warmte niet kunnen afvoeren en er dus kans bestaat op brandgevaar. Bij iONLED bieden wij alleen LED Tubes aan die voldoen aan de juiste keurmerken en kwaliteit. Hierdoor kunnen wij voorkomen dat een soortgelijk ongeval bij onze relaties voorkomt.

Bekijk onze LED Tubes pagina voor meer informatie over onze modellen.

Bron: https://ledmagazine.nl/nieuws/i12015/cree-roept-112-500-led-tl-buizen-terug-vanwege-brandgevaar

Cree: http://www.cree.com/Support/Recalls/T8-R-Recall