skip to Main Content

iONLED:

  • Ontzorgd
  • Staat voor service
  • Biedt 5 jaar garantie
  • Investeert voor u
  • Is milieubewust
LED Is Mooi!

LED is mooi!

Enkele jaren geleden stond LED bekend als ‘kil’, dit kwam vooral door de slechte kleurweergave van het licht. Tegenwoordig kent LED een goede kleurweergave en is het net zo sfeervol als traditionele verlichting. We kunnen dus zeggen: ‘LED is mooi!’.

Kleur in Kelvin

LED lampen zijn er in verschillende lichtkleuren. Bij LED wordt dit kleurtemperatuur genoemd. De kleurtemperatuur van het licht dat een lamp uitstraalt wordt aangeduid in Kelvin (K). Een gewone gloeilamp straalt ongeveer 2700K uit. Deze kleurtemperaturen zorgen voor verschillende sferen.

Lampen met een lage Kelvin zorgen voor warm geel licht, dit wordt veelal gebruikt om sfeer te creëren in huis. Daarnaast heb je ook lampen met een hoge Kelvin die zorgen voor koeler blauw licht, deze lampen zijn ideaal voor een kantooromgeving door hun stimulerende werking.

Kleuren licht

Kleurechtheid CRI-waarde

De CRI-waarde staat voor Color Rendering Index en is de maatstaaf voor het bepalen van de kleurechtheid van de lichtbron. De CRI-waarde geeft aan hoe goed de kleuren worden weergegeven.

Een waarde van 0 geeft aan dat er alleen een heel specifieke kleur aanwezig is en een waarde van 100 geeft aan dat de kleurherkenning met die van daglicht overeenkomt. Een CRI van 80 wordt gezien als kwalitatief goed en is minimaal vereist voor gebruik in bedrijven. Voor gebruik in bijvoorbeeld musea of spuitcabines waar kleuren erg belangrijk zijn is een CRI van 90 of meer gewenst.

led-cri-waarde

Bron: Philips

Deze CRI wordt bepaald door 8 matte kleuren te meten en daarvan het gemiddelde te nemen. Er is voor mengkleuren gekozen omdat deze allemaal een groot gedeelte van alle kleuren van het spectrum bevatten.

Combinatie CRI en Kelvin

Er is een combinatie van CRI en Kelvin waarden. De driecijferige code op verlichting geeft zowel de CRI als de Kelvin waarden aan. De eerste letter is de CRI-waarde, de laatste cijfers de kleurtemperatuur.
Voorbeeld: 965 (CRI van 90> en 6500 Kelvin)

kelvin-en-cri

Tabel met Kelvin waarden

iONLED helpt u bij de keuze van de juiste verlichting!